HAKKIMIZDA

BiRiMiMiZ

T.C Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nde Engelsiz Öğrenci Birimi; Yüksekögretim Kurulu Baskanlığı'nın 20 Haziran 2006 tarih ve 26204 sayili Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren "Yüksekögretim Kurumları Özürlüler Danişma ve Koordinasyon Yönetmeliği"nin 8. maddesi gereğince, 27 Eylül 2006 tarihinde Saglık Kültür ve Spor Daire Baskanlığı bünyesinde 165 sayılı Rektörlük oluru ile kurulmustur.

Yükseköğretim Kurumları Özürlüler Dayanışma ve Koordinasyon Yönetmenliği'nin 11. maddesinin birinci fıkrası 03/01/2013 tarihi ve 28517 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik ile değiştirilen "Yükseköğretim Kurumları Özürlüler Dayanışma ve Koordinasyon Yönetmeliği"nin 11. maddesinin 1. fıkrası (Yükseköğretim Kurumları tarafından eğitim ve öğretim işlerinden sorumlu bir Rektör yardımcısı) uyarınca doğrudan Rektörlüğe bağlı olarak 02/05/2013 tarih ve 3899 sayılı Rektörlük oluru ile  Engelli Öğrenci Birimi kurulmuştur.

T.C Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Engelsiz Öğrenci Birimi'nin Amacı; Üniversitemizde kayıtlı olan, yeni başlayan öğretim yılı için kayıt yaptıran veya önümüzdeki yıllarda üniversitemize gelecek olan engelli öğrencilerin öğrenim yaşamları, Şehir-kampüs ulaşımı ve yurt yaşamları sırasında engelleri nedeniyle karşılaşabilecekleri zorlukları tespit etmek, yapılması gerekenleri belirleyip engellerden arındırılmış bir Yükseköğrenim hayatı sağlamaya yardımcı olmaktır.

T.C Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Engelsiz Öğrenci Birimi'nin hizmet Kapsamı; Birimimiz sadece Engelli Öğrencilere değil Öğretim elemanları ve Personele de aynı yönde hizmet saglamaya çalışacaktır. Gözle görünen veya görünmeyen bir sağlık sorunu, öğrencimizin Dumlupınar Üniversitesi'ndeki Akademik veya Sosyal yaşantısını engelliyor ise o öğrenci "Engelli"dir.

Karşılaşabileceğimiz engel grupları şunlardır.
·    Görme Engelliler
·    Fiziksel Engelliler (Ortopedik)
·    Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)
·    Öğrenme Güçlükleri
·    Psikiyatrik/Psikolojik Sorunlar
·    Konuşma ve Dil Sorunları
·    İşitme Engelliler ve Sağırlık
·    Travmatik Beyin Hasarları
·    Diğer Engel Grupları (kronik hastalıklar gibi)

Engelini (özrünü) T.C Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Engelli Ögrenciler Birimi’ne bildirip tespit ettirmek veya ettirmemek öğrencinin kararıdır. Engelli Öğrenciler Birimimiz, ancak tespit edilebilen ögrencilere istekleri dogrultusunda destek verilebilecektir. Birimimiz yinede engelli ögrencilerimizi tespit etmeye çalısacak ve onların akademik ve sosyal yaşantılarında önlerine çıkacak engelleri ortadan kaldırmaya çalışacaktır.

Engelli bireyleri ve herkesi içine alacak şekilde engelsiz bir üniversite ortamı oluşturmak çevremizdeki her bireyin katılımını gerektirmektedir. T.C Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Engelsiz Öğrenci Birimi’nin çalışmalarında engeli olsun ya da olmasın siz öğrencilerimizi de aramızda görmekten mutluluk duyarız, önümüze çıkacak engelleri sizlerin de gayretleri ile daha kolay aşabileceğimize inanmaktayız.

Yeni öğretim yılınızda ve çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Engelsiz Öğrenci Birimi Başkanı

Son Güncelleme Tarihi: 03 Kasım 2023, Cuma