BiRiMiMiZ

Dumlupınar Üniversitesi'nde Engelli (Özürlü) Ögrenciler Birimi; Yüksekögretim Kurulu Baskanlığı'nın 20 Haziran 2006 tarih ve 26204 sayili Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren "Yüksekögretim Kurumları Özürlüler Danişma ve Koordinasyon Yönetmeliği"nin 8. maddesi gereğince, 27 Eylül 2006 tarihinde Saglık Kültür ve Spor Daire Baskanlığı bünyesinde 165 sayılı Rektörlük oluru ile kurulmustur.

Yükseköğretim Kurumları Özürlüler Dayanışma ve Koordinasyon Yönetmenliği'nin 11. maddesinin birinci fıkrası 03/01/2013 tarihi ve 28517 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik ile değiştirilen "Yükseköğretim Kurumları Özürlüler Dayanışma ve Koordinasyon Yönetmeliği"nin 11. maddesinin 1. fıkrası (Yükseköğretim Kurumları tarafından eğitim ve öğretim işlerinden sorumlu bir Rektör yardımcısı) uyarınca doğrudan Rektörlüğe bağlı olarak 02/05/2013 tarih ve 3899 sayılı Rektörlük oluru ile  Engelli Öğrenci Birimi kurulmuştur.

Dumlupınar Üniversitesi Engelli Ögrenci Birimi'nin Amacı; Üniversitemizde kayitli olan, yeni başlayan ögretim yılı için kayit yaptıran veya önümüzdeki yıllarda üniversitemize gelecek olan engelli öğrencilerin öğrenim yaşamları, Şehir-kampüs ulaşımı ve yurt yaşamları sırasında engelleri nedeniyle karsilasabilecekleri zorluklari tespit etmek, yapilmasi gerekenleri belirleyip engellerden arindirilmis bir Yüksekögrenim hayati saglamaya yardimci olmaktir.

Dumlupinar Üniversitesi Engelli Ögrenciler Birimi'nin hizmet Kapsami; Birimimiz sadece Engelli Ögrencilere degil Öğretim elemanlari ve Personele de ayni yönde hizmet saglamaya çalisacaktir. Gözle görünen veya görünmeyen bir sağlık sorunu, ögrencimizin Dumlupınar Üniversitesi'ndeki Akademik veya Sosyal yasantısını engelliyor ise o ögrenci "Engelli"dir.

Karşılaşabileceğimiz engel gruplari sunlardir.
·    Görme Engelliler
·    Fiziksel Engelliler (Ortopedik)
·    Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozuklugu (DEHB)
·    Ögrenme Güçlükleri
·    Psikiyatrik/Psikolojik Sorunlar
·    Konusma ve Dil Sorunlari
·    Isitme Engelliler ve Sagırlık
·    Travmatik Beyin Hasarlari
·    Diger Engel Gruplari (kronik hastaliklar gibi)

Engelini (özrünü) Dumlupınar Üniversitesi Engelli Ögrenciler Birimi’ne bildirip tespit ettirmek veya ettirmemek öğrencinin kararıdir. Engelli Ögrenciler Birimimiz, ancak tespit edilebilen ögrencilere istekleri dogrultusunda destek verilebilecektir. Birimimiz yinede engelli ögrencilerimizi tespit etmeye çalısacak ve onlarin akademik ve sosyal yasantılarında önlerine çıkacak engelleri ortadan kaldirmaya çalisacaktir.

Engelli bireyleri ve herkesi içine alacak sekilde engelsiz bir üniversite ortamı olusturmak çevremizdeki her bireyin katılımını gerektirmektedir. Dumlupınar Üniversitesi Engelli Öğrenciler Birimi’nin çalışmalarında engeli olsun ya da olmasin siz öğrencilerimizi de aramızda görmekten mutluluk duyariz, önümüze çıkacak engelleri sizlerin de ğayretlerinizle daha kolay aşabilecegimize inanmaktayiz.

Yeni ögretim yilinizda ve çalismalarinizda basarilar dilerim.

Son Güncelleme Tarihi: 20 Temmuz 2015, Pazartesi