BiRiMiMiZ

Dumlupınar Üniversitesi'nde Engelli (Özürlü) Ögrenciler Birimi; Yüksekögretim Kurulu Baskanlığı'nın 20 Haziran 2006 tarih ve 26204 sayili Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren "Yüksekögretim Kurumları Özürlüler Danişma ve Koordinasyon Yönetmeliği"nin 8. maddesi gereğince, 27 Eylül 2006 tarihinde Saglık Kültür ve Spor Daire Baskanlığı bünyesinde 165 sayılı Rektörlük oluru ile kurulmustur.

Yükseköğretim Kurumları Özürlüler Dayanışma ve Koordinasyon Yönetmenliği'nin 11. maddesinin birinci fıkrası 03/01/2013 tarihi ve 28517 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik ile değiştirilen "Yükseköğretim Kurumları Özürlüler Dayanışma ve Koordinasyon Yönetmeliği"nin 11. maddesinin 1. fıkrası (Yükseköğretim Kurumları tarafından eğitim ve öğretim işlerinden sorumlu bir Rektör yardımcısı) uyarınca doğrudan Rektörlüğe bağlı olarak 02/05/2013 tarih ve 3899 sayılı Rektörlük oluru ile  Engelli Öğrenci Birimi kurulmuştur.

Dumlupınar Üniversitesi Engelli Ögrenci Birimi'nin Amacı; Üniversitemizde kayitli olan, yeni başlayan ögretim yılı için kayit yaptıran veya önümüzdeki yıllarda üniversitemize gelecek olan engelli öğrencilerin öğrenim yaşamları, Şehir-kampüs ulaşımı ve yurt yaşamları sırasında engelleri nedeniyle karsilasabilecekleri zorluklari tespit etmek, yapılması gerekenleri belirleyip engellerden arındırılmış bir Yükseköğrenim hayatı sağlamaya yardımcı olmaktır.

Dumlupinar Üniversitesi Engelli Ögrenciler Birimi'nin hizmet Kapsamı; Birimimiz sadece Engelli Öğrencilere değil Öğretim elemanlari ve Personele de ayni yönde hizmet saglamaya çalişacaktir. Gözle görünen veya görünmeyen bir sağlık sorunu, öğrencimizin Dumlupınar Üniversitesi'ndeki Akademik veya Sosyal yasantısını engelliyor ise o öğrenci "Engelli"dir.

Karşılaşabileceğimiz engel grupları şunlardır.
·    Görme Engelliler
·    Fiziksel Engelliler (Ortopedik)
·    Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozuklugu (DEHB)
·    Ögrenme Güçlükleri
·    Psikiyatrik/Psikolojik Sorunlar
·    Konuşma ve Dil Sorunları
·    İşitme Engelliler ve Sağırlık
·    Travmatik Beyin Hasarlari
·    Diğer Engel Gruplari (kronik hastalıklar gibi)

Engelini (özrünü) Dumlupınar Üniversitesi Engelli Ögrenciler Birimi’ne bildirip tespit ettirmek veya ettirmemek öğrencinin kararıdir. Engelli Ögrenciler Birimimiz, ancak tespit edilebilen ögrencilere istekleri dogrultusunda destek verilebilecektir. Birimimiz yinede engelli ögrencilerimizi tespit etmeye çalısacak ve onların akademik ve sosyal yaşantılarında önlerine çıkacak engelleri ortadan kaldırmaya çalışacaktır.

Engelli bireyleri ve herkesi içine alacak şekilde engelsiz bir üniversite ortamı oluşturmak çevremizdeki her bireyin katılımını gerektirmektedir. Dumlupınar Üniversitesi Engelli Öğrenciler Birimi’nin çalışmalarında engeli olsun ya da olmasın siz öğrencilerimizi de aramızda görmekten mutluluk duyarız, önümüze çıkacak engelleri sizlerin de ğayretleri ile daha kolay aşabilecegimize inanmaktayız.

Yeni öğretim yılınızda ve çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Prof. Dr. Kaan ERARALAN

Rektör Yardımcısı